Ik sleutelde vroeger al veel aan brommers. Mij leek een baan als automonteur of in de bouw wel leuk, maar mijn stiefvader zei dat ik beter kon kijken naar procestechniek. Banen in de bouw en als automonteur zijn slecht voor je lichaam, zei hij.

 

Arkema - TimothyOmdat ik uit Suriname kom, moest ik de brugklas opnieuw doen toen ik naar Nederland kwam. Ik koos wat voor mij makkelijk was, maar wist niet precies wat ik wilde gaan doen. Ik was goed in wiskunde en ben toen Handel en Verkoop gaan doen. Op m’n 16e verhuisde ik naar Terneuzen. Hier ben ik Handel en Administratie gaan doen, de opleiding Verkoop was er niet. Maar ik vond dat geen leuke studie. Daarom koos ik voor het ROC, omdat ik iets met m’n handen wilde gaan doen.

Leuke baan en lekker verdienen

Mijn oom is operator bij Dow, hij vond z’n werk leuk en was er enthousiast over. Hij zei: het is een leuke baan waar je lekker mee kunt verdienen. Ik ben het gaan doen, bij Philips Lightning, zeg maar de startersafdeling. Maar mechanisch is wel iets anders dan een chemisch proces. Ik heb daar een jaar gewerkt, daarna ging ik naar Indaver. Daar heb ik mijn Vapro-A afgerond en -B gehaald. Maar ik kon niet verder groeien.

Ik plaatste mijn cv op internet, er was gelukkig veel vraag. Daarop kreeg twee aanbiedingen, één bij Arkema en één bij Philip Morris. Bij de laatste ging ik op gesprek, vooral omdat ik nieuwsgierig was. Maar ik wist dat het dat niet ging worden. Ook bij Arkema heb ik een paar keer een rondje meegelopen. Wat mij vooral opviel is dat je hier geen vergunning nodig hebt om aan pomp te sleutelen, uiteraard alleen in een veiliggestelde situatie.

Prachtige baan voor mensen die van techniek houden

Het leukste aan mijn baan vind ik, naast de variabele werktijden, de vrijheid om zelf te kunnen sturen of om te beslissen. Maar je kunt een vraag ook in de groep gooien, of ervoor kiezen om zelfstandig te beslissen. Het is een prachtige baan voor mensen die van techniek houden, want het is een combinatie van sleutelen en denken, een combinatie van met je handen en met je hoofd werken.

Het is een combinatie van sleutelen en denken, een combinatie van met je handen en met je hoofd werken

En de ploegendiensten vind ik heel fijn, je hebt daardoor veel vrijheid. Je kunt afspraken maken onder kantoortijd en je hebt minder last van files. En bij Arkema vallen de tijden mee, zo starten we om 7.30 uur. Dat vind ik prettig, want dan heb je nog wat aan je avond. Ik werk altijd met een tienjarenplan. Ik wil hier zeker blijven werken, misschien later als sitemanager of hoofdoperator. Maar daarvoor zal ik eerst nog een opleiding moeten doen.