Ik werk sinds 2017 bij Shell. Hiervoor heb ik de opleiding laboratoriumtechniek in Breda gedaan. Op het vmbo wist ik eigenlijk niet wat ik later wilde worden, maar ik was wel eigenwijs: als iedereen kapster wordt, dan word ik dat niet. En uit mijn keuzetest voor beroepen kwam naar voren dat ik geschikt was als stratenmaker…

Ik kwam op deze richting omdat ik vaak naar de politieserie CSI keek. Toen heb ik op internet gezocht op ‘laboratorium’. Een tante van mij die in een apotheek werkte, zei al eens: is een witte jas niets voor jou? Ik heb ook nog even gedacht aan dierenartsassistente, maar daar ben ik niet zo goed in.

Afwisselend en werken met mannen

Mijn stage heb ik bij Shell gelopen en daarna mocht ik hier blijven. Het is een breed vakgebied waarin ik werk, eigenlijk van alles een klein beetje. Als er in de plant een offset is, dan is het de kunst om dat uit te zoeken. 90% van tijd ben ik dan ook niet zichtbaar. Het leukste vind ik de afwisseling van werkzaamheden en het werken met mannen. Het is niet alleen controleren, maar ook de uitdagingen die erin zitten. Als er een nieuw instrument komt, dan sluiten we deze zelf aan. De implementatie van verbeteringen doen we dan ook zelf. Het voordeel is dat als er een storing is, dat we dan ook weten hoe het in elkaar steekt.

Stereotype man/vrouwverhouding is voorbij

De overstap van een laboratorium naar de industrie was groot. Waar ben ik beland, dacht ik wel eens. Ik had het idee dat ik op een lab terecht zou komen, met éénmalige metingen die verricht moeten worden. Maar het werk gaat hier 24/7 door. Het eigenaarschap bij het werk spreekt mij enorm aan. Tijdens mijn afstudeerproject kreeg ik veel inzichten. Ik heb ook stagegelopen op een lab waar je 250 monsters op een dag deed, maar daar leer je niets nieuws meer van.

Het leukste vind ik de afwisseling van werkzaamheden en het werken met mannen.

Mijn beeldvorming over het vak is ontstaan tijdens mijn stage en niet tijdens mijn opleiding. Er ging een wereld voor mij open. Je moet het wel leuk vinden om met mannen te werken. Ik vind dat heel leuk, maar je moet wel een beetje assertief zijn. De acceptatie was heel goed, natuurlijk is het in het begin even aftasten. Maar wanneer zij weten dat je je werk goed doet, dan ontstaat er wederzijds respect. Met alleen maar vrouwen is het altijd strijd. Bovendien merk ik dat de stereotype man/vrouwverhouding voorbij is.

Tip: loop een dag mee

Ik werk niet in ploegendienst, dat kan wel een ding zijn voor vrouwen als ze kinderen krijgen. Ik zou als tip aan vrouwen mee willen geven dat ze een dag mee moeten lopen. Zo kunnen ze zien dat er geen scheiding is, hoewel het misschien ook scheelt dat bij Shell meer dames lopen. In de toekomst wil ik nog veel leren, het voordeel hier is dat we drie fabrieken hebben. Je kunt dan doorschuiven van fabriek. Daar zijn weer andere metingen en andere problemen. Het leuke aan dit vak is dat je blijft leren.