Ik ben begonnen aan de havo, met een natuur- en gezondheidspakket. Maar ik wist eigenlijk niet wat ik wilde gaan doen. Ik wilde piloot worden, maar dat lukte niet. Bij mijn decaan deed ik een studiekeuzetest, daaruit kwam dat ik geschikt was voor ICT en voor technische opleidingen.

Daarna heb ik eerst een halfjaar HBO-ICT gedaan. Ik was goed in natuur-, en schei- en wiskunde. Maar dat lukte niet: ik kon wel code lezen, maar kon het niet schrijven.

Daarna ben ik engineering, energie- & procestechnologie (AOT) op de HZ gaan doen. Dat vond ik meer een selectieproces dan een studie, want je studeert naast je schooltijd ook nog eens 40 uur. We moesten veel wiskundige berekeningen maken, ik haakte daarop af.

Operator door enthousiaste kennissen

Maar… wat moest ik nu gaan doen? Door een motivatiespeech van een kennis besloot ik de opleiding voor operator te gaan doen. Hij was namelijk zelf ook operator. En via een andere kennis kreeg ik een rondleiding bij Dow. Hij was daar plant coördinator. Ik was toen even bang voor valvrees, maar daar had ik toen gelukkig geen last van. Je werkt namelijk nog wel eens op hoogte.

Ik wil altijd weten hoe iets gemaakt moet worden, wil overal het idee erachter weten.

Ik wil altijd weten hoe iets gemaakt moet worden, wil overal het idee erachter weten. Na mijn mbo-opleiding zou ik een werk- en leeropleiding krijgen, maar dat ging helaas niet door. Toen ben ik zelf gestart met Vapro-C, ik zit nu in het tweede jaar. Elke toets heb ik gehaald en ik vind procestechniek het meest interessant. Ik wist niet dat operator een functie was.

Proces heeft een functie

Ik zit nu in mijn derde week van de ploegendienstweek. Ik vind het geweldig, mag aan veel dingen meedoen. Het mooie is dat je kunt zien wat er gebeurt. Dat is toch anders dan een proeffabriek op school. Ik zie nu pas dat het proces een functie heeft, waarvoor het nodig is. Ik had niet gedacht dat dit zo’n leuk bedrijf is. Ik dacht dat ik altijd bij Dow wilde gaan werken, maar door deze stage ben ik aan het twijfelen gedacht. Ik weet nog niet waar het mij brengt.