Ik denk dat er genoeg mensen zijn die de procestechniek in willen gaan, maar niet genoeg informatie over het vak hebben. En wat bij mij speelde was dat ik bij Hills een goede kans op een baan had. Na mijn eindstage waren we van beide kanten positief. En nog voordat ik mijn stage klaar had, kon ik al meelopen.

Hills - DaanIk ben altijd actief geweest, heb veel aan sport gedaan, vooral fitness en voetbal. Ik vond het vroeger moeilijk wat ik later wilde gaan doen. Ik ben eigenlijk thuis nooit bezig geweest met techniek, maar ben door te doen en te vragen uiteindelijk toch wel handig geworden.

Van beveiliger naar procestechniek

Na mijn theoretische leerweg heb ik de opleiding beveiliging gedaan. Het was een studie van anderhalf jaar, maar ik had hem bijna niet afgemaakt. Het was niet waar ik naar op zoek was, maar ik heb hem toch afgemaakt. Toen ik klaar was heb ik als beveiliger voor een uitzendbureau gewerkt, ik wist niet wat ik wilde gaan doen. Mijn broertje is in die tijd procestechniek gaan doen. Hij had dat toevallig ergens opgepikt.

Mijn moeder zei: is dat misschien ook niets voor jou? Toen ben ik mij erin gaan verdiepen. Ik heb mij voor de opleiding Vapro-C ingeschreven, maar heb uiteindelijk B gehaald. Dit was goed voor mij, C kan ik altijd nog halen, ik kan altijd nog doorleren. Het was wel leuk dat ik bij mijn broertje in de klas zat. Mijn stages liep ik bij Momentive, Carglass en als laatste bij Hills. Het werk is afwisselend en superleuk. Ik leer veel van de technische dienst. En ik stel veel vragen, en daarbij word ik goed geholpen.

Ik heb het nu naar mijn zin

Ik zie vaak leerlingen bij ons die de verkorte opleiding hebben gehad van acht maanden. Dat vind ik echt te kort. Ze hebben dan geen stagegelopen. Maar juist een stage is goed voor iemand, het maakt je meer betrokken. Ik werk nu vierenhalf jaar in ploegendiensten. Ik merk wel dat het mij energie vergt. Ik heb net intern een cursus gedaan en ik vind het momenteel wel even goed zo. Ik hoef mijn C voorlopig niet te halen. Mijn boertje heeft wel zijn C. En bovendien: ik heb het naar mijn zin nu. Bij C moet ik ook naar een andere richting, terwijl B meer afwisseling heeft van theorie en praktijk.