Mijn ouders zeiden: kies geen pretopleiding, maar kies een vak waar je wat aan hebt. Ik wist niet wat ik later wilde, maar wilde wel iets met m’n handen gaan doen. In het voortgezet onderwijs sprak ik iemand die als procesoperator werkte bij Odfjell. Hij zei: misschien is dat ook iets voor je? Ik ben toen gaan zoeken op internet. Wat doet een procesoperator eigenlijk?

 

Ik interesseerde mij niet in zorg of economie en van een kantoorbaan moest ik niets hebben. Toch ging mijn stap naar techniek sneller, omdat mijn vader timmerman was. Hij zei: het is een zwaar beroep, dat kun je niet hele leven volhouden. Kijk breed, er is meer dan de standaardvakken.

Uiteindelijk koos ik voor een technische opleiding op het Markiezaat College, daar was ik via internet terechtgekomen. Ik leerde eerst het ABC, daarna meer over buizen en leidingen. Wat mij het meeste aansprak was de samenhang, maar niet dat technisch hele fijne of hele grove. Een combinatie van een stukje theorie, scheikunde, natuurkunde en sleutelen. Ik heb mij ook georiënteerd op medisch technisch, maar dat vond ik te fijn, dat lag me niet.

Zelf op zoek naar informatie

Als je eenmaal naar procestechniek aan het kijken bent, dan hoor je meer mensen om je heen daarover vertellen. Op mijn school, het Wartburg College in Dordrecht gaven ze weinig aan aandacht aan procestechniek. Het werd niet aangeprezen. Dat snap ik wel, want de christelijke achterban ondersteunt geen zondagwerk. En als er geen aandacht op wordt gevestigd, dan moet je zelf naar informatie gaan zoeken. Die handreiking vond ik wel een gemis op mijn school, mijn decaan gaf mij pas laat de tip om te gaan leren voor medisch technicus.

De afwisseling van mijn werk vind ik de dynamiek, de afwisseling van drukke en rustigere momenten en de bijkomende administratie.

De opleiding heb ik ervaren als meer theoretisch en minder praktijkgericht. Ik snap dat ook wel door de regels vanuit de overheid, maar daardoor merkte je dat ze op zoek waren naar een balans. Ik heb vier stages gelopen, de eerste stage en de laatste waren bij Shell. Ik heb ook twee keer bij een ander bedrijf stagegelopen. Ik vind dat Shell stagiaires goed begeleidt, ze hebben ook meer capaciteit om te kunnen begeleiden.

Meer dan alleen een fabriek runnen

Tijdens mijn stage heb ik stapsgewijs geleerd wat het vak inhoudt. Dat er meer bij komt kijken dan het proces beheersen, het is meer dan alleen een fabriek runnen. Denk maar aan het onderhoud bijvoorbeeld. De afwisseling van mijn werk vind ik de dynamiek, de afwisseling van drukke en rustigere momenten en de bijkomende administratie. Over tien jaar? Dan heb ik doorgeleerd en ben ik hoofd operator, dat is een dagdienstfunctie.