In mijn omgeving werkten mensen al in ploegendiensten en ik heb familieleden die al bij Hills werkten. Via hun ben ik hier terechtgekomen. Ik heb vroeger wel eens een folder op school gehad over procestechniek, maar ik was daar helemaal niet mee bezig. Ik wist eigenlijk ook niet goed wat ik ervan kon verwachten.

 

Hills- ArjanOp de boerderij waar ik opgroeide, hielp ik mijn vader met de akkerbouw. Het sleutelen en de techniek interesseerden mij toen al. Op school was ik een gemiddelde student, ik hoefde geen 8 of een 9 te halen. Op de middelbare school wist niet wat ik wilde. Een neef van mij verbouwde bij ons de badkamer en ik hielp hem daarbij, dat vond ik leuk werk. Ik besloot daarom de theoretische leerweg te gaan volgen. Ik had niet de intentie om bij mijn vader te gaan werken, dat deed mijn jongere broertje wel.

De bouw: is dit het nu?

Daarna ben ik de bouw ingedaan, want ik was best wel handig. Daar heb ik veel geleerd. Ik heb twee opleidingen voor timmerman gevolgd. Het was leuk werk, maar ik dacht bij mezelf: is dit het nu? Ik werd getipt voor een vacature bij Sabic. Via een uitzendbureau heb ik daar een half jaar gewerkt. Als operator was m’n functie beperkt, ik werkte toen in een vijfploegendienst. Het was leuk werk en mijn intentie was om daar m’n Vapro te halen. Maar dat bleef uit, want ze zaten in overgang van General Electric naar Sabic. Dat was een moeilijke tijd.

Toen ik bij Hills Pet Nutrition kwam wilde ik wilde mijn Vapro-A halen, ik had de ambitie om te gaan werken op de extrusie-afdeling. Dan stuur je het proces vanuit de controlekamer aan. Maar daarvoor moet je Vapro-B hebben. Toen heb ik intern een opleiding gevolgd. Ik was gemotiveerd om m’n papieren te halen, dat deed ik thuis. Ik werk hier nu sinds 2006 en nu heb ik deze functie.

Verschillende werkzaamheden

Ik vind het leuk dat bij ons stagiaires meelopen en vaak krijg ik ze mee. Ik hoor dan vaak: ik wil naar Shell of een ander groot bedrijf. En ja, ik vind dat je daar zeker moet gaan kijken. Maar hou er rekening mee dat daar meer is vastgelegd, ik denk dat je je hier meer kunt ontwikkelen door veel verschillende werkzaamheden te doen. De afwisseling van ploegen en de werkzaamheden trekt mij ook. Na bijvoorbeeld drie uur kantoortijd moet je mij wakker maken. Je wordt hier vrijgelaten in je kunnen, met verantwoordelijkheid voor onderdelen of bij correcties of een storing.

Procestechniek is de combinatie van techniek en logisch nadenken.

Procestechniek is de combinatie van techniek en logisch nadenken. En als ik het vergelijk met de bouw: het is financieel aantrekkelijker en uitdagender. In de bouw was het lichamelijk intensiever dan wat ik nu doe. En de voldoening is nu groot. We hebben het hier vaak over continuous improvement. We willen continu verbeteren, ook door mee te denken. En iedere aanpassing is vaak een blijvende oplossing in het proces. In de toekomst zou ik een leidinggevende functie willen hebben, dat is mijn ambitie.